Olet täällä

Helsingin NMKY:n Etsivä nuorisotyö auttaa silloin kun muut ei

24.11.2021

Etsivät auttoivat Nuorta löytämään uuden työn kuormittavassa elämäntilanteessa.

Helsingin NMKY:n etsivän nuorisotyön tiimi työskentelee helsinkiläisten 16–28-vuotiaiden nuorten kanssa. Etsivät auttavat nuoria muun muassa asumiseen, rahaan, hyvinvointiin, työelämään ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Toiminta on täysin vapaaehtoista, luottamuksellista ja maksutonta. Etsivät tapaavat nuoria yksityisesti niin kasvokkain kuin etänäkin, jonka lisäksi Kaisaniemen Y-Lounge-tila kokoaa yhteen toiminnoissa mukana olevia nuoria.  

Keväällä 2021 etsivän nuorisotyön toimintaan mukaan tulleella nuorella lähti asunto alta, työpaikalta ei maksettu palkkoja ajoissa ja samaan aikaan hän yritti lukea pääsykokeisiin. Elämäntilanne oli niin kuormittava, että päivät alkoivat kulua sängyssä ja asioiden hoitaminen vaati ylimääräisiä ponnisteluja.  

Nuori ei saanut perheeltä tai lähimmäisiltä apua tilanteeseen, joten hän päätti hakea ulkopuolista apua. Hän kertoi soittaneensa useisiin paikkoihin, ja lopulta hän päätyi ottamaan yhteyttä Ohjaamoon tuttavien kokemusten perusteella. Ohjaamosta hänet ohjattiin Helsingin NMKY:n etsivään nuorisotyöhön. 

”Se on pakko sanoa, että tämä etsivä nuorisotyö on ainut, joka reagoi tosi nopeasti ja josta oikeasti sain apua. Kun etsin apua muualta, niin korona rajoitti tosi paljon. Joka puolelta kerrottiin, että ”normaalisti autetaan mutta nyt kun on korona niin voi voi”. Sitä tuli paljon vastaan ja joutui rämpimään senkin läpi.” -Nuori kertoo. 

Yhdessä etsivä nuorisotyöntekijä Janina Kosken kanssa nuori lähti selvittämään maksamattomia palkkojaan ja päätyi hakemaan tukea ammattiliitosta. Nuori päätyi etsimään Janinan opastuksella uutta työpaikkaa, kun asiat eivät sujuneet edellisessä paikassa. Janina ja nuori kirjoittivat yhdessä työhakemuksia. Etsivien avustuksella nuori sai uuden työpaikan retkeilyliikkeestä. Työpaikka-asioiden järjestyttyä nuoren kanssa selvitettiin esimerkiksi verokorttiin ja kelasta saataviin tukiin liittyviä asioita. 

”Aika moni nuori toisen asteen koulutuksen tai vaikka korkeakoulukoulutuksen jälkeen on aika yksin näiden kanssa. Yhtäkkiä sinulle annetaan tosi iso vastuu tehdä näitä asioita itsenäisesti, ja jos sinulla ei ole läheisiä, jotka osaisivat ohjata ja neuvoa, niin me autetaan. Etsivissä me harjoitellaan tosi paljon ihan perus elämänhallintataitoja.”- Janina Koski, etsivä nuorisotyöntekijä 

Ohjaamo on kaikille helsinkiläisille alle 29-vuotiaille nuorille avoin tieto- ja ohjauspalvelu. Helsingin NMKY:n etsivät päivystävät Ohjaamossa kerran viikossa. Korona-ajan pahimmissa sulkutilanteissa Etsivät ovat päivystäneet etänä ja asiantuntijat ovat ohjanneet nuoria heille. Työskentely nuoren kanssa alkaa siitä, kun Etsivät saavat nuoren yhteystiedot. Sen jälkeen etsivät ottavat yhteyttä nuoreen ja sopivat tapaamisen. Pandemiatilanteesta huolimatta Etsivät ovat voineet tehdä jatkuvasti lähityötä, eli tavata nuoria kasvotusten. 

Lue lisää Etsivistä