Olet täällä

Ajankohtaiset: nuorisotyö

NINU - hankkeen tuki nivelvaiheen nuorisotyössä osoittautui jälleen onnistuneeksi

15.12.2022

Metropolian opiskelijat Anna-Liisa Angelin, Hanna Hölsö sekä Anni Lehtinen toteuttivat opinnäytetyönsä NINU - hankkeen tuesta nivelvaiheesta. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, millaista tukea nivelvaiheen nuorisotyön NINU - hanke on tuonut nuorelle siirtymävaiheessa toiselle asteelle koulun työntekijöiden näkökulmasta. Aineisto kerättiin haastattelemalla hankkeen yhteistyökoulujen työntekijöitä toukokuussa 2022. 

Helsingin NMKY:ssä on töissä jopa 22 oppisopimuksella

28.10.2022

Helsingin NMKY ry työllistää tällä hetkellä 130 päätoimista työntekijää. Heistä 22 työskentelee oppisopimuksella. 

- Helsingin NMKY haluaa olla kasvattava työyhteisö. Tehtävämme on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia arjessa, ja haluamme myös auttaa ihmisiä työelämän alkuun. Oppisopimuksella opiskeleminen on yksi hyvä keino siihen, henkilöstöpäällikkö Anna Järvimäki alleviivaa.

Oppisopimus on työsopimus, jossa työnantaja kouluttaa uuden tai jo töissä olevan työntekijän. Sopimus solmitaan työnantajan, työntekijän sekä ammattikoulun kanssa. Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Helsingin NMKY:lla oppisopimukset painottuvat nuoriso - ja yhteisöohjaajakoulutuksiin sekä lastenohjaajakoulutukseen. 

 - Oppisopimus on hyvä tapa kerätä kokemusta käytännön työstä, mutta samalla opiskella ammattitutkinto. Vaikka joskus saatetaan ajatella, oppisopimus ei ole oikotie onneen - se mahdollistaa rautaisen ammattitaidon ja etulyöntiaseman työelämässä, mutta vaatii myös sinnikästä työtä ja opiskelua, toteaa Helsingin NMKY:n kehityspäällikkö Tuomas Mäkelä.

NiNu tukee 9.-luokkalaisten hyvinvointia ja siirtymistä jatko-opintoihin

08.12.2021

Helsingin NMKY:n NiNu-hanke pyrkii tukemaan oppilaiden hyvinvointia ja ehkäisemään 9.-luokkalaisten nuorten syrjäytymistä. Toiminnan tavoitteena on, että mahdollisimman moni nuori löytää itselleen mielekkään jatkopolun toisen asteen opintoihin siirtymiseen.

Vertaismentorit auttavat nuoria löytämään oman kannattelevan kiintopisteen

29.11.2021

Helsingin NMKY:n kiintopiste auttaa vaikeassa elämäntilanteessa olevia nuoria löytämään oman kannattelevan kiintopisteen. Kiintopisteen kohderyhmänä ovat moniulotteisesti vaikeassa elämäntilanteessa olevat 15–29-vuotiaat nuoret, jotka tarvitsevat ammatillista tukea elämänhallintaan ja tulevaisuuden kiintopisteen löytymiseen. Toimintaan osallistuminen on maksutonta, ja vuosittain hanke auttaa noin 25–30 henkilöä. 

Helsingin NMKY:n Etsivä nuorisotyö auttaa silloin kun muut ei

24.11.2021

Helsingin NMKY:n etsivän nuorisotyön tiimi työskentelee helsinkiläisten 16–28-vuotiaiden nuorten kanssa. Etsivät auttavat nuoria muun muassa asumiseen, rahaan, hyvinvointiin, työelämään ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Toiminta on täysin vapaaehtoista, luottamuksellista ja maksutonta. Etsivät tapaavat nuoria yksityisesti niin kasvokkain kuin etänäkin, jonka lisäksi Kaisaniemen Y-Lounge-tila kokoaa yhteen toiminnoissa mukana olevia nuoria.  

Keväällä 2021 etsivän nuorisotyön toimintaan mukaan tulleella nuorella lähti asunto alta, työpaikalta ei maksettu palkkoja ajoissa ja samaan aikaan hän yritti lukea pääsykokeisiin. Elämäntilanne oli niin kuormittava, että päivät alkoivat kulua sängyssä ja asioiden hoitaminen vaati ylimääräisiä ponnisteluja.  

Nuori ei saanut perheeltä tai lähimmäisiltä apua tilanteeseen, joten hän päätti hakea ulkopuolista apua. Hän kertoi soittaneensa useisiin paikkoihin, ja lopulta hän päätyi ottamaan yhteyttä Ohjaamoon tuttavien kokemusten perusteella. Ohjaamosta hänet ohjattiin Helsingin NMKY:n etsivään nuorisotyöhön.