Olet täällä

Pelillisyys on tullut jäädäkseen

24.01.2022

Jyrki Eräkorven blogiteksti: Millaisia kokemuksia pelillisyydestä Helsingin NMKY on saanut CONNEXT-hankkeen aikana? Helsingin NMKY:n projektipäällikkö Eräkorpi haastatteli kollegoitaan etsivä nuorisotyöntekijä Monaa ja työpajan yksilövalmentaja Villeä, ja visioi, että pelillisyys on nyt pysyvä osa organisaation toimintaa.

Lähdimme mukaan hankkeeseen koska yhdistyksen toiminnassa on mukana hankkeen kohderyhmää. Pelillisyys ja liikuntalähtöinen pedagogiikka sopivat tukemaan arjessa oppimista myös yhdistyksen eri toimintamuodoissa. Pelillisyyttä, siinä muodossa kuin se hankkeen myötä avautui, ei varsinaisesti ole käytetty kuin satunnaisesti joissain yksittäisissä toiminnoissa. Niinpä kaikki oli uutta, ja lähes nollilta lähdettiin siis liikkeelle.

Ensimmäisenä vuotena pääsimme tutustumaan kansainvälisiin kumppaneihin, ja sen myötä avautui silmät pelillisyyden mahdollisuuksista nuorisotyössä. Sisäisesti päätimme hyödyntää Seppo.io pelialustaa. Sen etuna oli helpohko sisällön tuottaminen. Haasteena onkin, miten pedagogisista tehtävistä saa luotua innostavia ja motivoivia.

Näiden vuosien aikana erilaisia pelillisiä tehtäväkokonaisuuksia onkin kehitetty sekä ohjaajien että nuorten kanssa. Niitä on toteutettu hyvin eri mittaisina, jossa yhden pelin/tehtävän kesto on ollut vartista useamman viikon kestävään. Lyhytkestoiset kokonaisuudet ovat toimineet esimerkiksi Helsingin NMKY:n työpajassa virittämässä ryhmätapaamisissa osallistujia pohtimaan mielenterveyden haasteita, rahan käyttöä, fyysistä kuntoa tai muita hyvinvoinnin kannalta merkittäviä asioita. Kyseiset seikat ovat monesti esteenä nuoren kouluttautumiselle ja työllistymiselle.

Millaisia kokemuksia pelillisyydestä Helsingin NMKY on saanut CONNEXT-hankkeen aikana? Helsingin NMKY:n projektipäällikkö Eräkorpi haastatteli kollegoitaan etsivä nuorisotyöntekijä Monaa ja työpajan yksilövalmentaja Villeä, ja visioi, että pelillisyys on nyt pysyvä osa organisaation toimintaa.

Koko artikkeli ja haastattelut luettavissa http://www.connextforinclusion.eu/2022/01/19/pelillisyys-on-tullut-jaada...