Olet täällä

“Olen saanut henkistä pääomaa sekä kestävyyttä ja kokenut liikunnan riemua!” - Helsingin NMKY liikuttaa ikäihmisiä Helsingissä

04.04.2024

Helsingin NMKY alkoi tehdä töitä ikäihmisten liikkumisen edistämiseksi lanseeraamalla Liikuntaetsivä-toimintamallin 1.6.2023. Toimintamallia toteutetaan Helsingin kaupungin alueella kerhotiloissa, kuntosaleilla, luonnossa tai asiakkaiden kotona. Liikuntaetsivä-toimintamalli jatkuu nykyisellä rahoituksella toukokuuhun 2024 saakka. Ikäihmisten liikuntaetsivä Jaana Närvä liikuttaa viikoittain yhdeksää ryhmää sekä kahta yksityisasiakasta.

“Ryhmissä teemme tuolijumppaa ja tasapainoharjoitteita. Yksityisasiakkaitteni kanssa käymme asiakkaan kunnosta riippuen kävelylenkeillä, kuntosalilla tai suunnittelen heille porrastreenin”, Närvä kertoo.

Pirjo Häkkinen, 68, tutustui Liikuntaetsivä-toimintaan taloyhtiön kerhotilassa järjestetyn jumpan kautta ja on nyt Närvän yksityisasiakkaana. Häkkinen nautti jumppatunnista ja päätti kysyä, voisiko Närvä tulla jatkossa hänen avukseen kuntosalille. Häkkinen tarvitsee liikkuessaan avukseen rollaattoria, joten apu kuntosalilla operointiin oli tarpeen.

“Tällainen toiminta merkitsee minulle valtavasti. Olen saanut henkistä pääomaa sekä kestävyyttä ja kokenut liikunnan riemua! Myös se piristää, kun pääsen juttelemaan Jaanan kanssa päivän polttavista aiheista”, Häkkinen kertoo.

Häkkinen pääsi toiminnan kautta osaksi Liisa Takalan valokuvanäyttelyä, joka oli näytillä Kaapelitehtaan Puristamolla maaliskuussa. Iki-ihanat-valokuvanäyttelyssä oli kaksi osaa, joista toinen keskittyi dokumentoimaan helsinkiläisten ikäihmisten erilaisia harrastus- ja liikuntaryhmiä. Takalan näyttely on osa valtakunnallista ikääntymistä juhlistavaa Armas-festivaalia.

“On hyvin tärkeää, että eri-ikäisiä henkilöitä kuvataan ja tuodaan kuvien kautta koko elämänkirjo näkyviin, myöskin liikuntarajoitteiset henkilöt” Häkkinen pohtii.

Kesällä Häkkisellä ja Närvällä on suunnitteilla aloittaa porrastreeni viikoittaisen kuntosalitreenin lisäksi.

“On palkitsevaa nähdä kuinka huimasti kaikki asiakkaani ovat kehittyneet hyvin lyhyessäkin ajassa. He huomaavat sen itsekin ja kertovat huomioistaan minulle”, Närvä iloitsee.

Tärkeässä osassa toiminnassa on ikäihmisten liikkumisen edistämisen lisäksi kohtaaminen. Närvä kertoo jumpan jälkeisen kahvihetken olevan hyvä hetki kuulumisten vaihtamiseen ja ystävystymiseen.

“Olen iloinen, että tälle toiminnalle on annettu mahdollisuus ja että se jatkuu. Olen kertonut kaikille tästä toiminnasta”, Häkkinen naurahtaa.

 

Kuva: Liisa Takala