Olet täällä

ALOITA TAEKWONDO

Harrastuksen HNMKY:ssä voi aloittaa milloin vain, tervetuloa mukaan! Harjoituksia aloittelijoille on Helsingin keskustassa, Malmilla ja Pakilassa eri-ikäisille omissa ikäryhmissä. Taekwondon alkeita opetellaan Taekwondon perusteet- ryhmissä. Lisäksi valikoimassa on muita taekwondotreenejä ja kuntonyrkkeilyä.

Ilmoittaudu tästä

Heti ilmoittautumisen jälkeen voit tulla valitsemiisi harjoituksiin, joiden ajankohdat ja paikat löytyvät harjoituskalenterista

 

Keväällä 2019 harrastuksen aloittava voi valita ilmoittautumislomakkeessa oman ryhmän, mikäli aikoo harrastaa kerran viikossa (maksu 30 euroa/kk). Huomioithan, että valikosta löytyy omat ryhmät eri harjoituspaikoille (keskusta, Malmi ja Pakila). Useamman kerran viikossa harrastava valitsee kohdan ”Kaikki ryhmät”, jolloin voi käydä kaikissa ryhmissä taitotaso/ vyöarvo ja ikä huomioiden (maksu 40 euroa/kk).

Taekwondon ikäryhmät ovat 5-8-vuotiaat, 8-12-vuotiaat, +12-vuotiaat aikuiset ja nuoret sekä +40-vuotiaat aikuiset. Kuntonyrkkeilyä on +12-vuotiaille aikuisille ja nuorille. Taekwondon lasten ryhmiin saa osallistua myös lasten vanhemmat ja isommat sisarukset, mikä mahdollistaa yhteisen harrastuksen koko perheelle.

ENSIMMÄISEEN TREENIIN SAAPUMINEN

Näytä lisää...

Alussa voit tulla taekwondoharjoituksiin tavallisissa sisäliikuntavaatteissa, harjoittelemme avojaloin. Taekwondopuku on tarpeen hankkia viimeistään ennen ensimmäistä vyökoetta, mutta sen voi hankkia aiemminkin. Mukaan kannattaa ottaa myös vesipullo. Kuntonyrkkeilyharrastuksen aloittavat voivat kokeilujaksolla käyttää treeneissä seuran lainahanskoja.

Tullessasi salille, voit halutessasi kertoa ohjaajalle, että olet paikalla ensimmäistä kertaa. Yleensä treenejä ohjaavat tietävät, ketkä ovat uusia ja ketkä jo aiemmin aloittaneita, mutta joskus paikalla voi olla myös sijaistava ohjaaja. Ohjaajat huomioivat aina uudet harrastajat opastamalla perusteisiin ja neuvovat muutoinkin harrastajia tunnin aikana. Ohjaajalta saa myös kysyä neuvoja. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Helsingin NMKY

MITÄ TAEKWONDO ON?

Näytä lisää...

Taekwondo tarjoaa monipuolisen harrastuksen, jota kaikenikäiset voivat harjoitella omien tavoitteiden ja kiinnostuksen mukaisesti. Taekwondo on yksilölaji, jota harjoittelemme yhdessä oppien ja toisiamme kannustaen.

Taekwondoharjoittelu kehittää fyysisten taitojen lisäksi myös muita ominaisuuksia kuten itsevarmuutta, kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä, mistä olemme nähneet HNMKY:n taekwondotoiminnassa monia upeita kasvutarinoita.

 

Taekwondon osa-alueet

Poomse

Poomse tarkoittaa liikesarjoja, joiden avulla taekwondoharrastajat voivat yksinään harjoitella kamppailua kuviteltuja vastustajia vastaan. Teknisen opetuksen lisäksi liikesarjojen liikkeet ja suunnat kuvastavat jotakin luontoon tai ihmisen ominaisuuksiin liittyvää asiaa. Liikesarjaharjoittelu kehittää tasapainoa, kehonhallintaa ja liikkeiden sulavuutta sekä myös rohkeutta ja itsevarmuutta.

Värivöisille on kahdeksan Taeguk-liikesarjaa ja mustavöisille yhdeksän Yudanja-liikesarjaa. Liikesarjoissa voi kilpailla harrastajatasolta aina MM-tasolle asti. Liikesarjat ovat myös Universiadien virallinen kilpailulaji. HNMKY:n taekwondoharrastajilla on mahdollisuus osallistua liikesarjakilpailuihin, kun ensin harjoitellaan aktiivisesti kisaryhmän treeneissä.

Poomsae on tärkeä osa vyökoevaatimuksia keltaisesta vyöstä alkaen. Vyöarvon mukainen liikesarja tulee osata riittävän hyvin saadakseen kutsun vyökokeeseen. Ensimmäinen vyökoe ei vielä sisällä poomsae-osuutta. Myös poomsaen itsenäinen harjoittelu kotona on tärkeää oppimisen kannalta.

Kyorugi

Kyorugi eli taekwondo-ottelu on kamppailua vastustajan kanssa. Parhaiten kyorugi tunnetaan taekwondon kilpaotteluna, jossa täyskontakti on sallittu. Ottelun tarkoituksena on saada pisteitä vastustajan panssariin kohdistuneista potkuista tai lyönneistä sekä päähän (kypärään) kohdistuneista potkuista. Pistekriteerit ovat osuman voima ja vaikutus vastustajaan. Täyskontaktista huolimatta vakavia tapaturmia sattuu harvoin.

Ottelu vaatii hyvää teknistä ja taktista osaamista. Otteluharjoittelussa kehittyy muun muassa nopeus, kestävyys, voima ja rohkeus.

Ottelussa käytettävät suojavarusteet ovat pääsuoja, rintapanssari, hammassuoja, sääri- ja käsivarsisuojat, hanskat ja alasuoja. Sinisessä panssarissa ottelevaa kutsutaan nimellä Chong (sininen) ja punaisessa panssarissa ottelevaa nimellä Hong (punainen). Turvallisuudesta ja ottelun kulusta vastaa keskustuomari. Pisteitä antavat neljä kulmatuomaria. Taekwondon kilpaottelu sai olympialajin statuksen vuonna 2000.

HNMKY:n taekwondoharrastajilla on mahdollisuus osallistua ottelukilpailuihin, kun ensin harjoitellaan aktiivisesti kisaryhmän treeneissä.

Kyukpa

Kyukpa eli murskaus on menetelmä, jolla taekwondoharrastaja voi testata tekniikoidensa voimakkuutta. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi puu ja tiilet. Yleisimmät murskauksessa käytettävät vartalon osat ovat nyrkki, kämmensyrjä, jalan ulkosyrjä, päkiä tai kantapää.

Murskauksen onnistuminen riippuu tekniikan nopeudesta, voimakkuudesta ja voiman oikeasta suuntaamisesta. Vaikka isku olisi kuinka nopea ja voimakas, murskaus ei onnistu, ellei voima suuntaudu oikealla tavalla murskattavan kohteen läpi. Tässä korostuu keskittymisen ja oikean asenteen osuus. Murskausta ei ole hyvä harjoitella päivittäin, sillä keho joutuu siinä tarpeettoman suuren rasituksen alaiseksi. Kasvuikäisten murskausharjoittelussa pitää olla erityisen huolellinen ja painopiste on oltava ehdottomasti taitomurskauksessa, ei voimamurkauksessa.

Murskausta harjoitellaan pääosin ylemmillä värivöillä.

Hosinsul

Taekwondossa harjoitellaan myös hosinsul- eli itsepuolustustaitoja erityisesti lähestyessä kohti mustan vyön arvoa. Parhaimmillaan itsepuolustustaidot mahdollistavat puolustautumisen vahingoittamatta vastustajaa pahasti. Niiden harjoitteleminen on suotavaa sekä oman turvallisuuden, moraalisten seikkojen että Suomen lain kannalta. Hosinsulin toimiminen riippuu kolmesta tekijästä. Ensin on kyettävä reagoimaan riittävän ajoissa ja oikealla tavalla. On säilytettävä harkintakyky ja taistelutahto. Toiseksi on pysyttävä tasapainossa. Taekwondotekniikat toimivat parhaiten pystyasennossa, pystystä on lisäksi helpoin suojata itseään ja juosta karkuun tarvittaessa. Vasta näiden perusasioiden jälkeen tulee kysymykseen tekniikoiden tekeminen. Tekniikoiden on oltava riittävän yksinkertaisia, nopeita ja tehokkaita, jotta ne toimisivat epäedullisissakin olosuhteissa.

 

Mudo-ohjeet

Taekwondoon olennaisena osana kuuluvat kuusi ohjetta (mudoohjeet): käytös, vaatimattomuus, kärsivällisyys, uhrautuvaisuus, kunnioitus sekä mielen ja kehon puhtaus.

OHJAAJAT

Näytä lisää...

000011

Elmer Nordberg
Taekwondon pääopettaja
Musta vyö, 4. dan

Kamppailu-urheilun kehittäjä, HNMKY

Suomen Taekwondoliiton pronssinen ansiomerkki
SLU 2.tason kamppailulajivalmentaja
SLU 1.tason taekwondon junioriohjaaja

Motto: “Follow your dreams.”

Yhteystiedot: elmer.nordberg(at)hnmky.fi

 

Sariannen-kuva4

Sarianne Nordberg
Taekwondo-ohjaaja
Musta vyö, 3. dan

Kamppailu-urheilun lajikoordinaattori, HNMKY

Suomen Taekwondoliiton pronssinen ansiomerkki
Liikesarjan C-tuomari
SLU 2. asteen kamppailulajivalmentaja
SLU 1.asteen taekwondon junioriohjaaja

Yhteystiedot: sarianne.nordberg(at)hnmky.fi, puh. 050 568 8849

 

000021

Sofia Kemppinen
Taekwondo-ohjaaja
Musta vyö, 2. dan

 

000031

Martti Outinen
Taekwondo-ohjaaja
Musta vyö, 2. dan

 

Francisc-kuva4

Francisc Sabo
Taekwondo-ohjaaja
Musta vyö, 1. dan

Motto: “Work hard, be kind and never give up.”

 

000041

Kauri Salminen
Taekwondo-ohjaaja
Musta vyö, 1. dan

 

000051

Tomi “Tomppa” Nordlund
Kuntonyrkkeilyohjaaja
Liikunnanohjaaja

 

Julius Lehmusto
Taekwondo-ohjaaja
Musta vyö 1.dan

 

000061

Henri-Mikael Nuorimaa
Taekwondo-ohjaaja
Ylempi punainen vyö, 1.Kup
Kuntonyrkkeilyohjaaja

HARJOITUSMAKSUT JA ILMOITTAUTUMINEN

Näytä lisää...

Taekwondon ja kuntonyrkkeilyn harjoitusmaksu peritään kaikilta ryhmiin osallistuvilta harjoittelijoilta. Laskutamme harjoitukset kolmen kuukauden jaksossa. Meillä käy maksuvälineenä myös Smartum-liikuntasetelit.

Harjoitusmaksu on 30 euroa/kk kerran viikossa harjoittelevalle ja 40 euroa/kk useamman kerran viikossa harjoittelevalle.

Kaksi ensimmäistä viikkoa on ilmainen kokeilujakso, jona aikana ilmoittautumisen voi peruuttaa lopettamislomakkeella. Harjoitusmaksun lisäksi maksetaan vuosittain 40 euron jäsenmaksu. Taekwondoharrastajien tulee hankkia kerran vuodessa maksettava Suomen Taekwondoliiton lisenssi (35 euroa/kalenterivuosi) kokeilujakson jälkeen. Mikäli kokeilujakso on aivan vuoden lopulla, voi lisenssin hankkia seuraavan vuoden alusta.

Uudet harrastajat tekevät ryhmävalinnan ilmoittautumisen yhteydessä. Valintaa on mahdollista muuttaa, esim. kerran viikossa harrastava voi siirtyä harrastamaan useamman kerran viikossa ja päinvastoin. Muutoksesta tulee aina sopia etukäteen kamppailu-urheilun koordinaattorin (Sarianne Nordberg) kanssa. Muutosta ei voi tehdä takautuvasti.

Maksuihin on mahdollista hakea taloudellista tukea eli hinnanalennusta. Tukihakemukset käsitellään aina luottamuksellisesti.

Käytössämme on lisäksi perhealennus 15% perheen toisesta harrastajasta alkaen ja 25% perheen 4. harrastajasta alkaen.

Taekwondon ensimmäinen vyökoe järjestetään noin 3-5 kk kuluessa säännöllisen harjoittelun aloittamisesta. Vyökoemaksu ja lajiliiton passi (yht. 50 euroa) laskutetaan erikseen. Maksu sisältää vyökokeen, harjoitusvyön sekä passin.

Kokeile taekwondoa ja kuntonyrkkeilyä kaksi viikkoa ilmaiseksi: ILMOITTAUDU TÄSTÄ.

Harjoitusvuorot:
Kaikkien ryhmien harjoitusvuorot näkyvät tästä linkistä.

Helsingin NMKY pidättää oikeudet aikataulumuutoksiin.

Lisätietoja:

Helsingin NMKY

YHTEYSTIEDOT

5556
5557