Olet täällä

SILO Erasmus+ -hanke: Työkaluja työssäoppimiseen ja koulutuspolkuihin Alankomaista

26.09.2022

HNMKY vieraili toukokuussa viiden päivän ajan Alankomaissa osana Social Integration Through Learning Orientation (SILO) -hanketta, jonka tavoitteena on jakaa kokemusta ja tietoa, jota jokaisella hankeorganisaatiolla on uravalmennuksesta ja työssä tapahtuvasta oppimisesta suuntautumisen työkaluna. Hanketta koordinoi Belgialainen Huis van het Lering (engl. House of Learning) -järjestö. HNMKY:lta hankkeen työntekijöinä ja opintovierailijoina toimivat työpajatoiminnan Ville Ahonen ja Tuija Mäkinen sekä etsivän nuorisotyön Niklas Hjort.

Vierailu mahdollisti muun muassa Roosendaalissa järjestettävän Roosendaal On Stage – tapahtuman kokemisen, jota Leerwerkloket on vuosittain järjestämässä. On Stagessa Roosendaalin alueen viidessä eri koulussa opiskelevat 13-15 -vuotiaat nuoret saavat tapahtuman myötä mahdollisuuden tutustua erilaisiin ammatteihin ja työtehtäviin. Tapahtumaan osallistui yli 900 nuorta ja erilaisia ammatteja oli tarjolla 189, 115 eri Roosendaalin alueen yrityksestä ja työnantajalta. Erittäin tärkeäksi tapahtumassa koettiin nuorten innostaminen ja motivoiminen. Nuoret pääsivät muun muassa kokemaan tulla aplodien ja hurrausten saattelemana tapahtumasaliin punaista mattoa pitkin. Salissa nuoria vastassa oli yli 270 eri alan ammattilaista.

Tapahtumassa nuorilla on 45 minuuttia aikaa tutustua yrityksiin ja valita kaksi erilaista työpaikkaa seuraavalle päivälle. Työtehtäviä on valittavissa aina eläinten - ja puutarhahoidosta teknologialan yrityksiin. Nuoria tukemassa on joukko vapaahehtoisia, jotka tarpeen tullen kannustavat nuoria keskusteluihin ja ohjaavat niin sanotusti oikean pöydän, ja ihmisten luokse. Vapaaehtoisten lisäksi tapahtumassa työskentelee ammattilaisia, jotka ovat itse löytäneet työpaikkansa ko. tapahtuman kautta. 

Järjestyksessään tämänvuotinen tapahtuma oli seitsemäs ja tapahtumiin on kokonaisuudessaan osallistunut 6300 alueen opiskelijaa. 

Opintovierailu Alankomaissa oli ensimmäinen kolmesta hankkeen aikana toteutettavasta vaihdosta. Vierailun järjestämisestä ja ohjelmasta vastasi Leerwerkloket. Vierailun tukikohtana oli Breda, joka on noin 180 000 asukkaan kaupunki lähellä Belgian rajaa. 

Kuva: Selwin Umar