Olet täällä

Ottelun kisatauko päättyi mitalisateeseen Porvoo Openissa

04.10.2020

Porvoo Open 3. lokakuuta oli ensimmäinen kansallinen taekwondon ottelukilpailu sitten helmikuun alun Joensuun SM-kilpailujen. Ottelijoita kerääntyi Porvooseen 20 seurasta yli 80. Sarjoja oli lapsille, harrastajille ja liigalaisille. HNMKY Taekwondosta kilpailuihin osallistui yhdeksän liigakilpailijaa. Ottelijat osoittivat kisakuntoa koronaviruksen aiheuttamasta kevättauosta ja kesän varovaisesta paluusta arkeen huolimatta. Kultaa ottivat Eino Aalto (C1 +65 kg) ja Frans Frangén (C1 -49 kg). Hopealle ottelivat Ea Barrois (R1 +73 kg), Hilla Hakala (B1 -59 kg), Benjamin Iles (C1 -45 kg), Julius Lehmusto (R1 -74 kg) ja Tuomas Topelius (B1 -63 kg) sekä pronssille Sofia Nurmi (C1 -51 kg) ja Eino Paukkula (B1 -68 kg). Onnittelut kilpailijoille!

Ottelijoita valmensi Elmer Nordberg apunaan Ea Barrois ja Moritz Nurmi. Elmer kehuu nuorta joukkuetta: "Ottelijat ilahduttivat. Kaikki mitalit olivat taisteltuja ja ottelijoiden kehitys näkyi. Osalle kilpailu oli ensimmäinen liigakisa." Kevätkausi oli haastava ja vielä kesällä osa harjoitteli enemmän ja osa vähemmän. Tavoitteellinen harjoittelu painottui syyskauteen, jolloin puolestaan ei ole ollut varmuutta, mikä kisa säilyy tähtäimenä.

Elmer jakoi kiitosta myös kisan järjestäjille: "Päivän aikataulutus kisalohkoihin oli helpotus joukkueelle ja valmentajille. Toivomus on, että tämä säilyisi." Aikataulua kiittelivät myös seuran ottelijat. Elmer jatkaa: "Erityiskiitos tuomareille, jotka kestivät koko päivän maskeissa, visiireissä ja kumihanskoissa." 

Kiihtymisvaiheessa olevan koronavirustilanteen takia tapahtuman turvatoimet olivatkin huomattavat. Kilpailujärjestäjät Suomen Taekwondoliitto ja Porvoon Taekwondo halusivat varmistaa, että kukaan ei kanna kotiin muuta kuin mitaleita tai hyvää mieltä ottelukisojen käynnistymisestä yhdeksän kuukauden tauon jälkeen  ei koronavirustartuntaa. Kaikki varmasti ymmärsivät, että erityistoimet tarvitaan, jotta ottelukilpailuja, joihin osallistujia kokoontuu eri puolilta Suomea, voidaan jatkossakin pitää. Nyt ei sparrailtu tutulla seuran porukalla omalla salilla.

Kilpailun turvatoimet näkyivät muun muassa siinä, että kisoissa ei ollut yleisöä vaan osallistujamäärää oli rajattu, että maskeja käyttivät käytännössä kaikki muut paitsi ottelijat kilpaillessa ja että kukin joukkue pysytteli omissa oloissaan. Ottelualueita puhdistettiin, panssareita desinfioitiin ja turvaväleistä huolehdittiin.

Taekwondon toisessa kilpailumuodossa, liikesarjoissa, on ollut useita kansainvälisiä online-kilpailuja koronaviruspandemian aikana. Ottelussa vastaavia on järjestetty vasta muutamia. Niissä on videoitu otteluesityksiä ilman vastustajaa. Ottelijat ovatkin kärsineet liikesarjakilpailijoita enemmän kisapaikalla pidettävien ottelukilpailujen peruuntumisista. Toimiihan säännöllinen kilpaileminen muun muassa kunnon mittarina. Online-kilpailut ovat koronaviruspandemian aikainen tuotos  samaa tunnelmaa kuin oikeissa kisoissa niillä ei luoda. Pidetään peukut pystyssä, että erityisjärjestelyillä saadaan pidettyä normaaleja ottelukisoja jatkossakin, kunnes koronavirustilanne helpottaa. Tämän vuoden kisakalenteriin on merkitty vielä liigafinaalit, joissa kilpaillaan sekä ottelussa että liikesarjoissa.

kuvat: Eino Aalto (1), Moritz Nurmi (2-6)