Olet täällä

Osallistujien tarinoita

TAT-tiimi on kerännyt haastatteluja toiminnoissa mukana olevilta ihmisiltä. Ensimmäisenä ääneen pääsee eräs Suomen kielen keskusteluryhmän osallistuja! Ryhmä tapaa joka torstai klo 17-19 Kaisaniemessä. Keskusteluryhmää ohjaa opettaja Sirkku Parviainen, ja siellä on usein apuna myös työkokeilijoita tai harjoittelijoita. Ryhmässä pääsee harjoittelemaan suomen puhumista ja oppimaan uusia sanoja ja sanontoja. Tarpeen mukaan ryhmä jaetaan pienryhmiin, jolloin kaikki pääsevät ääneen omalla taitotasollaan.

 

THU HUYNH

Thu Huynhille koulutus  on elämässä tärkeintä. Tällä hetkellä koulutusyrittäjyyden maisterin tutkintoa suorittava Thu on asunut Suomessa melkein kahdeksan vuotta. Hän saapui tänne Vietnamista vuonna 2016. Ensimmäisenä vuonnaan hän opiskeli aikaisemman nelivuotisen lastentarhanopettajatutkintonsa tunnustuksen saadakseen. Samanaikaisesti Thu opiskeli myös esiopetuksen lisäpätevyyttä.

Thu tuntee olevansa äärimmäisen onnekas, että hänellä oli mahdollisuus saada tämä lisäpätevyys, koska vaatimukset esiopetukseen ovat tiukat. Thu pääsee työskentelemään  kuusivuotiaiden lasten kanssa ja sanoo rakastavansa työskentelyä tämän ikäisten kanssa, koska he haastavat kysymällä asioita, joita et itse tulisi kyseenalaistaneeksi.

Ensimmäisenä vuotenaan Suomessa Thu ei ollut kiinnostunut suomen kielen oppimisesta, ja hän aloitti ensimmäisen suomen kielen kurssinsa vasta aloitettuaan työskentelyn. Uteliaana YKI-kielitaidon testistä hän päätti kokeilla sitä ja pääsi läpi ensimmäisellä yrityksellä. Yleensäkin Thu haluaa altistaa itsensä  kielille ja on tehnyt sitä monien kielten kanssa, kuten kiinan, espanjan, ruotsin, japanin ja englannin. Kuten suomenkin kohdalla, hän koki kuuntelemisen olevan vaikeinta. Thu uskoo, että jos hän olisi nähnyt suomen opiskelun eteen paljon vaivaa näin päättäväisesti kaikki nämä vuodet, olisi hän nyt osaamiseltaan jo C-tasolla.

Thu on työskennellyt täällä seitsemän vuotta ja äskettäin, muutaman vuoden tauon jälkeen, hän löysi motivaation aloittaa suomen kielen opiskelun uudelleen. Hän; kaipasi enemmän haastetta työhönsä. Tämä tarkoitti siirtymistä suomenkieliseen työympäristöön. Työskenneltyään samassa paikassa vuosia Thu oli halukas astumaan ulos mukavuusalueeltaan. Hän halusi oppia suomea, jotta enää ei tarvitsisi jatkuvasti sanoa vain 'puhun vähän suomea'. Thu liittyi mukaamme TAT:n toimintaan vuonna 2023.

Thu osallistuu sekä torstain suomen kielen keskusteluryhmään, joka toivottaa tervetulleeksi kaikentasoiset suomen kielen puhujat, että maanantain verkkotunneille, jotka on tarkoitettu vähintään B1-tasoisille suomen käyttäjille. Vaikka Thu käy  töissä ja opiskelee, hän silti kokee osallistumisen näihin kieliryhmiin erittäin hyödyllisenä. Sen lisäksi, että ryhmät ovat maksuttomia, Thun mielestä TAT-ryhmistä erityisiä tekee se, kuinka ryhmien opettajilla on paitsi pedagogisia taitoja myös kyky luoda toivottu yhteys opiskelijan ja opettajan välille. 

Thu pitää itsereflektiota tärkeänä osana kielen opiskelua ja hän näkee, kuinka ilman sitä monelta valitettavasti jää kehityksensä huomaamatta. Koska hän uskoo jakamisen edesauttavan oppimista, Thu mielellään tapaa uusia ihmisiä ja on heille avuksi niin suomen kielen oppimisessa kuin muutenkin Suomeen integroitumisessa. Oman oppimisensa osalta Thu seuraa kehitystään tarkasti, ja voikin sanoa todella näkevänsä edistymisensä jo muutamassa kuukaudessa. Thu miettii välillä, onko hänellä tarpeeksi energiaa ja motivaatiota suomen opiskeluun, mutta hän haluaa silti jatkaa yrittämistä. Vaikka opiskelu voi olla  hankalaa, hän kuvailee kieltä hauskaksi ja mielenkiintoiseksi.

 

Haastattelun on kirjoittanut Soul Koskimaa.

Helsingin NMKY