Olet täällä

Helsingin NMKY oli mahdollistamassa ukrainalaisten lasten ja nuorten leiriä Suomessa

04.08.2023

Heinäkuussa kaksikymmentäyhdeksän ukrainalaista lasta ja seitsemän aikuista matkustivat bussilla Suomeen leirille.

Helsingin NMKY oli mahdollistamassa 3.-19.7.2023 ukrainalaisten lasten ja nuorten leiriä. Kyseinen ryhmä haettiin bussilla Konotopin alueelta Kiovasta koilliseen noin 300 kilometriä. Bussi ja kuljetukset molempiin suuntiin tuli Suomesta. Suomalaiset kuljettajat, jotka ovat myös toimittaneet alueelle humanitaarista apua, toimivat vapaaehtoisesti.  

Alue ja sen ihmiset ovat kärsineet varsinkin Ukrainan sodan ensimmäisinä kuukausina. He viettivät viikkoja pommisuojissa.
 

Heinäkuussa kaksikymmentäyhdeksän lasta ja nuorta ja seitsemän aikuista tuotiin bussilla Suomeen. Matka kesti 48 tuntia. Ensimmäisen viikon he viettivät Tampereen Kisatovereiden leirikeskuksessa Ensilässä. Pellin leirikeskuksessa he viettivät 14.-19.7 välisen ajan.  

Osallistujien rungon muodosti jo ennestään toisensa tunteva ryhmä nuoria Konotopin alueella toimivasta ilmaisutaidon nuortenryhmästä. Heidän mukanaan tuli heidän kolme opettajaansa. Päivien ohjelma koostui psykososiaalista tukea tuovista ”sessioista”, joissa välineenä toimi erilaisten aktiviteettien lisäksi jooga. Pellissä nuoret pääsivät myös kokemaan vauhdin hurmaa veneen perässä vedettävän banaanipatjan kyydissä.  

Suomen vierailu oli pitkä, koska heille haluttiin mahdollistaa tauko stressaavasta, monella tapaa kuormittavasta arjesta. Pidempi jakso mahdollisti myös terapeuttisen asioiden käsittelyn. Toki osallistujat kantoivat huolta päivittäin sodan keskellä asuvista läheisistä. Heihin nuoret pitivät lähes päivittäin yhteyttä, jos linjat toimivat vastaanottajan päässä. 

Alla on osallistujien kirjoitus sekä englanniksi että ukrainaksi, jossa he avaavat retkeä ja sen taustoja: