Olet täällä

Namikakasvatti Olavi Suutela Susijengin rinkiin

23.02.2024

Koripalloharrastus alkoi 5-vuotiaana Arthurin palloiluhallista

Olavi Suutela on kulkenut hienon matkan Helsingin NMKY:n Stadin aluejoukkueesta Susijengi nimellä tunnetun Suomen miesten koripallomaajoukkuerinkiin. Ringistä valitaan Suomen kokoonpanot tuleviin Euroopan mestaruuskisojen karsintaotteluihin Serbiaa ja Tanskaa vastaan. Suomen maajoukkueeseen valitut pelaajat julkaistiin 12.2.2024 ja yllätysnimenä valittu Suutela oli itsekin valinnasta yllättynyt.

“Kutsu tuli yllätyksenä, mutta on todella kiva päästä mukaan ja saada ensikosketus siihen minkälaista harjoittelu on täällä sekä millaista arki on tällaisessa ympäristössä, Suutela kertoo.” 

Suutela aloitti koripallon 5-vuotiaana Helsingin NMKY:llä Hotel Arthurin koripallohallilla. Suutelaa valmensi lähes koko ”Namikauran” ajan Juuson Milenkahdeksan vuotta. Suutelan vanhasta joukkueesta hän sai elinikäisiä ystäviä, joista muutamien kanssa pelit samassa joukkueessa jatkuvat yhä HBA (Helsiki basketball academy) Märskyssä, johon hän siirtyi lukion ensimmäiselle luokalle. HBA Märsky on Mäkelänrinteen lukion sekä koripalloliiton yhteistyöprojekti, jossa pyritään tarjoamaan lukioikäiselle koripalloilijalle maajoukkuetasoinen harjoitteluympäristö vuoden ympäri. Joukkueeseen valitaan pelaajat maajoukkuevalmentajien toimesta. 

Vuonna 2018, Namikan Stadin, Malmin sekä Pakilan aluejoukkueet yhdistyivät ensimmäistä kertaa. Suutelan joukkue oli osana tätä yhdistymistä. Korona toi omat haasteensa noina aikoina treenaamiseen. 

“Siirryimme treenaamaan Malmin palloiluhallille ja joskus, kun emme voineet treenata sisällä hallissa vedimme treenin hallin edessä pihalla”, Suutela muistelee. Joukkue ei päässyt kilpailemaan muun muassa Suomen mestaruudesta vasta, kun 16-vuotiaiden sarjassa. 

“Viimeiset vuodet Namikassa olivat oikein voitokkaat, emme 16-vuotiaiden SM-kaudella hävinneet yhtäkään ottelua ja kausi huipentui Suomen mestaruuteen."

Suutela pelaa nyt toista kauttaan HBA:ssa. Pelimenestys on ollut vaihtelevaa, mutta erinomaiset puitteet ja mahdollisuudet treenaamiselle ovat Suutelan mielestä tärkeintä. 

Suutela valittiin ensimmäistä kertaa junioreiden maajoukkueeseen hänen ollessaan 14–15-vuotias. Hän uskookin useampien vuosien kokemuksen juniori maajoukkueessa auttavan häntä tässä siirtymässä miesten maajoukkueeseen. 

“Monet pelit junioreiden maajoukkueessa ovat auttaneet minua adaptoitumaan tähänkin ympäristöön, uskon sen olevan vahvuuteni.”

Nyt 18-vuotias Suutela on Susijengin ringin nuorin pelaaja, mutta Suutelaa ei tämä seikka haittaa.

“Otan mielelläni kaikki neuvot vastaan, ja vanhemmat jätkät antavatkin vinkkejä, mutta samalla tavalla se pallo pitää laittaa koriin, vaikka olenkin nuorin.”

Yksi homma on joukon nuorimmalle kuitenkin nakitettu ja se on harjoitusten jälkeen pallojen kerääminen.

“Se on pieni vaiva!" Suutela naurahtaa. 

Kasvattajaseuraa Suutela muistelee lämmöllä. Nuoruusvuodet koripallon parissa HNMKY:llä ovat selvästi tuottaneet tulosta. 

“Paljon terveisiä Namikan junnuille! Tykkäsin aina treenata Namikalla ja treeneihin oli kiva tulla, toivon, että siellä pysyy sama henki yllä.”