Olet täällä

Blogi: Liikkeen voima

19.10.2023

LIIKKEEN VOIMA: YHDESSÄ YKSINÄISYYTTÄ VASTAAN

Yksinäisyys on vakava haaste, joka koskettaa Suomessa monia nuoria ja ikäihmisiä. Onneksi yksi voimakas työkalu yksinäisyyden voittamiseen löytyy jalkojesi alta - liikkuminen. Helsingin NMKY:n Liikuntaetsivien avulla useat nuoret ja ikäihmiset ovat löytäneet liikkumisesta voimavaran yksinäisyyden tunteen lievittämiseen ja yhteisön rakentamiseen.

Liikunnan fyysiset hyödyt

Liikkumisella on lukuisia fyysisiä terveyshyötyjä, mutta sen vaikutukset menevät paljon syvemmälle kuin vain lihasten kasvuun ja fyysisen toimintakyvyn vahvistamiseen. Se lisää kehon endorfiinien tuotantoa, mikä parantaa mielialaa ja auttaa lievittämään stressiä. Näin liikkuminen tarjoaa nuorille ja ikäihmisille mahdollisuuden kokea elämänsä aktiivisempana ja iloisempana.

Sosiaalinen ulottuvuus

Yksi liikkumisen suurimmista eduista yksinäisyyden torjunnassa on sen sosiaalinen ulottuvuus. Liikuntaetsivien tarjoamissa turvallisissa matalankynnyksen ryhmäliikkumisen kokoontumisissa voi saada uusia ystäviä ja rakentaa paikallista yhteisöllisyyttä. Monet nuoret ja ikäihmiset ovatkin löytäneet ryhmistä kaveri- ja ystävyyssuhteita, jonka kautta yksinäisyyden kokemukset vähenevät. Liikuntaetsivät järjestävät ryhmätoimintaa siellä, missä ihmiset asuvat, kuten vaikkapa taloyhtiön kerhotiloissa, jolloin yhteisöllisyys rakentuu oman kodin ympärille. Tämän on havaittu lisäävän yhteisöllisyyden kokemuksia erityisesti ikäihmisten kohdalla.

Mielen hyvinvointi

”Mens sana in corpore sano” on vanha latinankielinen sanonta, joka tarkoittaa ”terve sielu terveessä ruumiissa”. Liikkumisella on erittäin suuri positiivinen vaikutus myös mielen hyvinvointiin. Se auttaa esimerkiksi parantamaan itsetuntoa ja itsevarmuutta, mikä puolestaan ​​mm. vahvistaa ihmisen resilienssikyvykkyyttä, eli kyvykkyyttä kohdata ja käsitellä vastoinkäymisiä. Nuoret oppivat liikkumisen kautta uusia taitoja ja saavat onnistumisen kokemuksia, kun taas ikäihmiset voivat ylläpitää aivojensa toimintaa ja pitää mielensä virkeänä liikkumisen avulla.

Liikkeellä hyvää oloa!

Namika Areenana avajaispuheessaan tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala totesi liikkumisen lisäämisen olevan yhteiskunnallinen tärkeä tavoite. Liikkumisen lisäämisen fyysiset, sosiaaliset ja mielen hyvinvointiin liittyvät edut auttavat luomaan yhteyksiä muihin ihmisiin ja parantavat elämänlaatua. Se voi olla voimakas ja tehokas työkalu yksinäisyyden torjumiseksi nuorten ja ikäihmisten keskuudessa. Joten, jos tunnet olosi yksinäiseksi tai haluat auttaa muita voittamaan yksinäisyyden, harkitse liikkumisen lisäämistä päivittäiseen rutiiniisi. Se ei vain paranna terveyttäsi, vaan myös auttaa sinua rakentamaan pysyviä ystävyyssuhteita ja vahvistamaan yhteisöllisyyden kokemustasi. Liikuntaetsivät auttavat sinua pääsemään alkuun, ota rohkeasti yhteyttä! Muista, että pienikin askel kohti aktiivisempaa elämäntapaa voi tehdä suuren eron kohti parempaa hyvinvointia ja elämänlaatua.

Blogin kirjoittaja:
Joni Liikala -Nuorten ja aikuisten palvelut ja koulutukset toimialan toimialavastaava

Liikuntaetsivät: https://www.hnmky.fi/liike