Olet täällä

Blogi: Matkapäiväkirja

06.11.2023

Lähdimme Kiintopiste -hankkeen ensimmäiselle ulkomaanmatkalle (Erasmus+ vaihto) elokuussa 2023 Kööpenhaminaan. Mukana matkalla oli nuoria, mentoreita ja ohjaajia kaiken kaikkiaan 11 henkilöä. Meille kaikille matka oli seikkailu, ja emme osanneet kukaan etukäteen kuvitella, mitä kaikkea tulisimme kokemaan ja näkemään. Ennen matkaa englannin puhuminen, lentäminen, uudet ihmiset ja pyöräily jännittivät.  

Uudet kokemukset alkoivat heti lentokentällä maanantaiaamuna klo 7:40. Matkakuume oli rokottanut monen matkaajan yöunista, mutta lähtöselvitys meni mutkitta ja kaikki pääsivät turvatarkastuksesta läpi lopulta, kun taskutkin saatiin tyhjennettyä. Tax freestä tuliaisostosten ja viimeisten aamupalojen jälkeen suuntasimme pian lähtöportille ja kohtaamaan lentopelot toisiamme tukien. Kun Tanskan rannat alkoivat näkyä lentokoneen ikkunoista, olivat lentopelot jääneet melkein yhtä kauas kuin Suomikin ja ajatukset olivat tulevissa seikkailuissa Köpiksen metroissa, junissa ja polkupyörillä miljoonakaupungin vilinässä.  

Pikaisen hostellimajoittumisen jälkeen lähdimme pyörillä ensi kertaa sopivasti pahimpaan ruuhka-aikaan kohti YMCA Amager yhteisötaloa. Vastassa meitä oli Tanskan, Ukrainan ja Palestiinan namikan väkeä; nuoria, vapaaehtoisia ja ohjaajia, joiden kanssa tulisimme viettämään seuraavat neljä päivää. Meidät otettiin erittäin lämpimästi, avosylin ja hyvin vastaan. Tästä vieraanvaraisuudesta, aidosta ja välittömästä kohtaamisesta sekä yhteisöllisyyden kokemuksesta saimmekin nauttia koko matkan. Osoituksena tästä olivat yhteiset illallisten valmistamiset, päivän kokemusten jakamiset illan päätteeksi yhdessä, toiminnan lomassa porukan sekoittuminen ja ryhmäytyminen helposti. Ruoan laittaminen paikallisten kanssa, eri tuotteilla ja tavoilla, ja tehtävien sekä reseptin jakaminen vieraalla kielellä olivat ulkomailla uudenlaisia kokemuksia. Hyvä palaute hyvästä ruoasta on jäänyt mieleen. 

Meidät yllätti, kuinka helppoa vuorovaikutus toisten kanssa oli. Keskustelu muiden maalaisten kanssa englanniksi oli erilaista ja ajoittain myös väsyttävää, mutta silti vaivatonta. Kolmantena ja viimeisenä iltana koimme, että olimme tutustuneet jo toisiin namikalaisiin paljon paremmin, ja tunsimme, että olimme muodostuneet yhdeksi porukaksi.  

Yhdessä muiden namikalaisten kanssa vietimme ikimuistoisen päivän Helsingørissa, jossa kiersimme kaupunkia, tutustuimme sen historiaan, ruokatarjontaan sekä kuuluisaan Kronborgin linnaan. Näimme ja koimme myös Kööpenhaminan alueella paljon. Iltaisin pyöräilimme Amager Strandparkin rannalle ja uimme Helgoland Søbadeanstaltin kaikille avoimella uimaseuran laiturilla. Kuljimme joka paikkaan hostellilta vuokratuilla pyörillä, ja ruuhkan nostattaman alkushokin jälkeen pyöräily tuntui helpolta ja vaivattomalta.  

Amagerin Namikan yhteisötalolla vietettyjen yhteisen illallisten ja hetkien jälkeen pyöräilimme omalla porukalla takaisin hostellillemme. Näistä yöllä tehdyistä kotimatkoista muodostui suomalaisten oma iltarituaali, jolloin ihailimme tähtiä sekä kaupungin valoja liikkuen läpi pimeän ja hiljaisen Kööpenhaminan. Vaikka kuljimme kaupungin keskustassa, tuntui Kööpenhamina päiväsaikaankin yllättäen kovin hiljaiselta suurkaupungiksi.

Hostellille saapuessamme majoituimme kahteen huoneeseen, joista toisessa nukkui meidän lisäksemme matkaseurueemme ulkopuolinen henkilö. Hostellin dormeissa saimme uusia kokemuksia nukkumisesta toisten kanssa samassa huoneessa. Opimme matkan aikana muun muassa ryhmässä matkustamisesta, ja siitä, kuinka sopeutua yhteiseen rytmiin, mutta myös itsenäisesti toimimisesta sekä oman tilan ottamisesta tarvittaessa. Ymmärrämme selkeämmin aikataulutuksen merkityksen ja kuinka paljon johonkin on syytä varata aikaa.  

Matkan myötä itsevarmuus ja rohkeus kasvoivat. Matkustaminen avartaa ja lisää itseluottamusta sekä varmuutta muiden ihmisten kohtaamiseen. Uusien kokemusten myötä ymmärrämme selkeämmin, kuinka käytännön järjestelyt ja asiat toimivat. Hahmotamme paremmin käytännössä, kuinka esimerkiksi lähtöselvitys lentokentällä, metrolippujen ostaminen ulkomailla, majoittuminen sekä hostellissa yöpyminen toimivat.  

 

Ohjaajien terveiset - Me ohjaajat koimme, että matka oli todella onnistunut. Olisimme koko ryhmä halunneet jäädä Kööpenhaminaan vielä pidemmäksi aikaa, ja lähdimme kohti Suomea haikein mielin. Nautimme ajastamme Amagerin Namikalla todella paljon. Koimme, että nuoret saivat tutustua toisiin namikalaisiin ja nauttia matkasta ilman ennakkoluuloja, täysin omina itsenään. Tämä oli ensimmäinen Kiintopisteen järjestämä matka ulkomaille. Tulevaisuudessa haluamme järjestää vastaavanlaisia kokemuksia lisää nuorillemme.  

 

Teksti on koottu nuorten kanssa käydyn reflektiokeskustelun pohjalta matkan jälkeen.