You are here

Ajankohtaiset: Etsivät

Helsingin NMKY:n nivelvaiheen nuorisotyön tarina jatkuu

07.10.2022

Helsingin NMKY:ssä on kehitetty peruskoulun 9. luokan ja toisen asteen nivelvaiheeseen nuorisotyöllistä työmuotoa vuosina 2019–2022. Toiminnan aikana on tuettu yli 60 tukea tarvitsevaa nuorta siirtymässä ja lisäksi mahdollistettu ensimmäinen kesätyö 40 toiminnassa mukana olevalle nuorelle. Toimintaa rahoittaa Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Nyt hanke on saanut jatkorahoituksen vuodelle 2023, mikä mahdollistaa toiminnan kehittämisen saumattomasti.  

Nuorisotyötä tarvitaan nivelvaiheessa

Nivelvaiheen nuorisotyön kehittäminen Helsingin NMKY:ssä sai alkunsa käytännön tarpeesta. Etsivässä nuorisotyössä sekä tutkimuksissa huomattiin, että osa nuorista keskeyttää jo alussa toisen-asteen opinnot. Keskeyttämiseen liittyy usein monenlaisia asioita, joista osa liittyy suoraan kouluun. Usein syyt liittyvät myös koulun ulkopuolisiin asioihin, kuten haasteisiin sosiaalisissa suhteissa ja arjenhallinnassa. Nuorisotyöllinen ote mahdollistaa neutraalin ja kokonaisvaltaisen kohtaamisen koulun ulkopuolisena tahona. Nuorisotyöntekijä voi kulkea joustavasti nuoren matkassa niin vapaa-aikaan kuin kouluun liittyvissä asioissa.  

SILO Erasmus+ -hanke: Työkaluja työssäoppimiseen ja koulutuspolkuihin Alankomaista

26.09.2022

HNMKY vieraili toukokuussa viiden päivän ajan Alankomaissa osana Social Integration Through Learning Orientation (SILO) -hanketta, jonka tavoitteena on jakaa kokemusta ja tietoa, jota jokaisella hankeorganisaatiolla on uravalmennuksesta ja työssä tapahtuvasta oppimisesta suuntautumisen työkaluna. Hanketta koordinoi Belgialainen Huis van het Lering (engl. House of Learning) -järjestö. HNMKY:lta hankkeen työntekijöinä ja opintovierailijoina toimivat työpajatoiminnan Ville Ahonen ja Tuija Mäkinen sekä etsivän nuorisotyön Niklas Hjort.

Jännä-ryhmä starttaa tiistaina 11.10.

06.09.2022

Kaikki meistä jännittävät ja se on täysin ok! Jos jännitys kuitenkin rajoittaa elämästä oman näköistä elämää, on tärkeää etsiä keinoja jännitysoireiden lievitykseen, sekä myös oppia hyväksymään jännitys osana elämää. 

Helsingin NMKY:n Etsivä nuorisotyö järjestää 8 kerran Jännä-ryhmän, joka starttaa 11.10. Ryhmässä saat konkreettisia työkaluja jännityksen keventämiseen esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa sekä esiintyessä.

Ryhmää ohjaavat Helsingin NMKY:n Etsivät nuorisotyöntekijät Janina Koski  ja Iisa Karsten.

Ilmoittaudu jännä-ryhmään 27.9. mennessä tekstiviestillä tai WhatsAppilla numeroon 0505524399
Tervetuloa!

Helsingin NMKY:n Etsivä nuorisotyö auttaa silloin kun muut ei

24.11.2021

Helsingin NMKY:n etsivän nuorisotyön tiimi työskentelee helsinkiläisten 16–28-vuotiaiden nuorten kanssa. Etsivät auttavat nuoria muun muassa asumiseen, rahaan, hyvinvointiin, työelämään ja koulutukseen liittyvissä asioissa. Toiminta on täysin vapaaehtoista, luottamuksellista ja maksutonta. Etsivät tapaavat nuoria yksityisesti niin kasvokkain kuin etänäkin, jonka lisäksi Kaisaniemen Y-Lounge-tila kokoaa yhteen toiminnoissa mukana olevia nuoria.  

Keväällä 2021 etsivän nuorisotyön toimintaan mukaan tulleella nuorella lähti asunto alta, työpaikalta ei maksettu palkkoja ajoissa ja samaan aikaan hän yritti lukea pääsykokeisiin. Elämäntilanne oli niin kuormittava, että päivät alkoivat kulua sängyssä ja asioiden hoitaminen vaati ylimääräisiä ponnisteluja.  

Nuori ei saanut perheeltä tai lähimmäisiltä apua tilanteeseen, joten hän päätti hakea ulkopuolista apua. Hän kertoi soittaneensa useisiin paikkoihin, ja lopulta hän päätyi ottamaan yhteyttä Ohjaamoon tuttavien kokemusten perusteella. Ohjaamosta hänet ohjattiin Helsingin NMKY:n etsivään nuorisotyöhön.