You are here

Vuoden 2023 Betonijulkisivu -arkkitehtuuripalkinto Namika Areenalle

01.12.2023

”Julkisivujen punaruskea väritys viittaa nahkaiseen koripalloon. Kaiken kaikkiaan rakennus, sen ympäristö ja betoniset julkisivut ilahduttavat kävijöitään, toivottavasti vuosikymmenten jälkeen yhtä paljon kuin tänä päivänä.”

Syyskuussa 2023 valmistunut Namika Areena oli vuosikymmenten unelma Suomen suurimmalle koripalloseuralle Helsingin NMKY:lle. Areenan suunnittelusta vastasi Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Hilla Rudanko ja ARK rakennussuunnittelijana Panu HärmävaaraRakennesuunnittelija toimi Ideastructura Oy. Namika Areenan toteuttajana on ollut NCC Finland Oy. Julkisivutoimittaja oli Betset Oy ja julkisivun Umbra- värjäyksen on toteuttanut ART-Betoni Oy.

Betoniteollisuus ry:n elementtijaoksen yhdeksännen kerran järjestämän Betonijulkisivu arkkitehtuuripalkinnon tarkoituksena on tuoda esiin onnistuneesti toteutettuja betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Voitto meni tänä vuonna Namika Areenalle.

Namikan koripalloareena on urheiluhallien joukossa poikkeus, sillä Namika Areenan arkkitehtuuri on harkittua ja pysyvän oloista, jopa syvällistä. Tässä kohteessa hallirakentamisesta, joka turhan usein näyttäytyy Suomessa kertakäyttöisenä peltihallirakentamisena, on pystytty luomaan arkkitehtuuria, kaunista, kestävää ja käytettävää. Vaikka kokonaisuus on helposti ymmärrettävissä yhdellä katseella, on paikassa tilaa myös yllätyksille, hienoille yksityiskohdille ja tilakokemuksille”, Betoni-lehti kirjoittaa tiedotteessaan.

Julkisivujen punaruskea väritys viittaa nahkaiseen koripalloon. Kaiken kaikkiaan rakennus, sen ympäristö ja betoniset julkisivut ilahduttavat kävijöitään, toivottavasti vuosisadan/vuosikymmenten jälkeen yhtä paljon kuin tänä päivänä.

- Tunnustus merkitsee todella paljon. Lasten ja nuorten liikunnan edistäminen on Helsingin Namikan tärkeä tehtävä. Tämä on superhieno areena, jossa on superhienoa treenata. Palkinto on osoitus siitä, että urheiluhalli voi myös olla kaunis. Namika Areena on myös kestävä ratkaisu, sen käyttöikä on paljon pidempi, kuin aaltopeltihallin. On ylpeä olo Namika Areenasta, kommentoi Helsingin NMKY:n pääsihteeri Olli Joensuu.

Palkittavat:

Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehdit Rudanko + Kankkunen Oy
Rakennuttaja/tilaaja: Helsingin NMKY ry
Elementtisuunnittelu: Ideastructura Oy
Rakennusurakoitsija: NCC Suomi Oy
Julkisivun Umbra-käsittely: ART-Betoni Oy
Betonielementtitoimittaja: Betset Oy

 

Lähde: betoni-lehti

Kuva: Martin Sommerschield, Kuvio Oy