HNMKY:n lento katkaistiin vasta nyt A-tyttöjen SM -sarjassa

25.04.2017

thumbnail_3N3A6043

HNMKY:n A -tyttöjen SM -sarjataival tuli päätökseen sunnuntaina. Jäljellä oli vain kaksi joukkuetta, sillä pelattiin SM -finaaleita. Finaaleissa Namika kohtasi Helmi Basketin. Helmi Basket on laadukas joukkue ja joukkue on rakennettu entisen Helmi Capitalsin päälle, tälle joukkueelle on mennyt neljä edellistä A -tyttöjen Suomen mestaruutta.

Kuitenkin HNMKY onnistui runkosarjassa joukkueen jo kertaalleen kaatamaan ja tätä lähdettiin toistamaan myös finaalisarjassa.

Ensimmäinen finaali pelattiin lauantaina Helmi Basketin kotikentällä Helmi Centerissä. HNMKY lähti otteluun latautuneena ja onnistuikin heti pelin alussa korin teossa ja pääsi pelaamaan koko ensimmäisen parin pisteen etumatkalla. Ensimmäinen erä oli tiukkaa puolustamista ja hermostunutta viimeistelyä, erän jälkeen taululla oli lukemat 12-13. Toisessa erässä Namikan puolustus toimi edelleen kohtuullisesti, mutta oma hyökkääminen oli hankalaa, kun heitto ei pudonnut ja Helmen puolustus tiivistyi entisestään, puoliajalle siirryttäessä tilanne oli 24-22 kotijoukkueelle. Kolmannessa erässä HNMKY menetti pallon peräti yhdeksän kertaa ja Helmi pääsi juoksemaan liikaa helppoja koreja, minkä johdosta ero kasvoi yhdeksään pisteeseen erän päätteeksi. Neljännessä erässä Namika pääsi parhaimmillaan kolmen pisteen päähään, mutta sitä lähemmäksi kotijoukkue ei Namikaa päästänyt. Ottelun loppulukemat 66-57. Ottelu oli hyvää taistelua ja kovaa puolustusta HNMKY:ltä, Helmi pakotettiin pelissä peräti 30 menetykseen. Kuitenkin ratkaisu hetkillä Helmi sai tarvittavat onnistumiset.

Toiseen peliin lähdettiin sunnuntaina Malmin palloiluhallilla. Ensimmäinen erä pelattiin vielä tasaisissa merkeissä, mutta tämän jälkeen vierasjoukkue otti kuskin paikan ottelussa. Läpi ottelusarjan Namikalla oli haasteita korintekemisessä. Tässä pelissä myös Helmi riisti pallon 18 kertaa ja Helmi heitti peräti 14 kolmen pisteen heittoa sisään 47 prosentin tarkkuudella. Näin ollen Namikalla ei ollut mahdollisuuksia enää toisella puoliajalla haastaa Helmi Baskettia, joka voitti lopulta pelin lukemin 46-76.

Voitettu hopea

HNMKY:n A -tytöt lähtivät kauteen kovilla tavoitteella ja hyvin harjoitelleena. Edellisellä kaudella joukkue oli jäänyt SM -karsinnoissa ensimmäiselle kierrokselle muutamalla pisteellä, tämän takia joukkue pelasi koko kauden 2015 – 2016 eteläisen aluesarjaa. Tytöt kuitenkin sitoutuivat hienosti joukkueeseen sekä harjoittelemiseen, eivätkä antaneet sarjapaikan liikaa häiritä, vaikka karsintapettymys oli valtava.

Loppu keväästä 2016 joukkue aloitti valmistautumisen seuraavan kauteen. Joukkue sai mukaan Namikan 2000 syntyneet tytöt, jotka vahvistivat ryhmää ja nostivat harjoittelun laatua entisestään. Kesän aikana joukkueen kovaksi tavoitteeksi muodostui SM -sarjapaikka. Karsintoihin lähdettiin ilman rankingia, koska joukkueet rankataan edellisen kauden valtakunnallisten sarjojen sijoitusten perusteella. Tämä tarkoitti, että joukkue aloittaa jälleen karsinnat ensimmäiseltä kierrokselta. Tällä kertaa karsintoihin lähdettiin kahdella joukkueella, koska joukkueen koko oli kasvanut ja sillä myös pystyttiin välttämään edellisen kauden kaltainen ”kuolemanlohkoon” joutuminen. Kummatkin joukkueet selvittivät tiensä toiselle kierrokselle. Lohkoarvontojen jälkeen oli selvää, mikä ottelu tulee ratkaisemaan HNMKY:n ”ykkösjengin” SM -sarjapaikan kohtalon. Ottelu oli tasainen, joka lopulta ratkesi yhdellä pisteellä Namikan voittoon.

SM -sarjassa joukkue oli ensi kertaa ja vain kahdella pelaajalla oli aikaisempaa kokemusta A -tyttöjen SM -sarjasta. Kolme ensimmäistä peliä hävittiin, kaksi selvästi ja yksi tiukemmin. Mukana 48 pisteen tappio Helmi Basketille. Tätä seurasi HNMKY:n ensimmäinen voitto sarjassa, tämän voiton jälkeen runkosarjassa joukkuetta ei enää pysäyttänyt, kun Honka I kahdesti sekä viimeisessä merkityksettömässä ottelussa Lappeenrannan Catz. HNMKY:n voittoputki oli parhaimmillaan yhdeksän ottelun mittainen ja matkalla kaatui mm. Pyrintö ja Helmi. Namikan sarjasijoitus nousi kohti playoff -unelmaa viikko kerrallaan. Kovissa peleissä kaatui jo toistamiseen hieman raajarikko Pyrintö Tampereella, jolla käytännössä varmistettiin runkosarjan kolmas sija.

Playoffeissa vastaan asettui Honka I, joka oli kauden aikana kohdattu jo kolmesti. Honka I oli ainoa SM -sarjajoukkue, mitä HNMKY ei ollut pystynyt vielä voittamaan tällä kaudella. Tämän tilastonkin joukkue pystyi murtamaan ja voitti Hongan kahdesti kolmessa välieräpelissä. Näin joukkue marssi aluesarjasta suoraan SM -finaaliin yhdessä kaudessa. Vasta SM -finaalissa joukkueen tie nousi pystyyn, kun Helmi vei mestaruuden kahdella voitolla.

HNMKY pystyi kuitenkin heti finaalipelin jälkeen kääntämään ajatukset positiivisiksi ja iloitsemaan saavutuksesta. Tässä A -tyttöjen ryhmässä on pyritty korostamaan pitkin kautta joukkueen merkitystä, jossa kukaan pelaaja ei ole isompi, kun joukkue. Tästä joukkueesta on kauden aikana kasvanut sellainen kaveriporukka, jotka osaavat iloita toisten onnistumisesta isosti ja äänekkäästi. Joukkuekaverin puolia on pidetty pitkin kautta ja tämä on auttanut vaikeina hetkinä ja tehnyt hyvistä hetkistä entistäkin parempia.

Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevia kausia, jotka tulevat varmasti jatkossa olemaan vieläkin haastavampia ja asioita pitää pystyä tekemään aina vaan entistä paremmin. Joukkueesta kasvoi sunnuntaina aikuispelaajiksi hienot nuoret naiset Fanny Sannholm, Roosa Saarni ja Emeliina Porvari.