2001-syntyneiden EYBL-kausi päätökseen Riiassa

02.04.2016

Logo_JPG

eybl1

P01 EYBL-joukkueen päävalmentaja, Jarkko Lohikoski, kertaa totuttuun tapaan antoisan turnausreissun tapahtumia:

jarkko3Namikan 01-poikien kausi 2015-16 EYBL U15 2. divisioonassa päätettiin turnaukseen Riiassa, Latviassa 25.-27.3.  Edellisessä turnauksessa tammikuussa joukkue oli saavuttanut parhaan tuloksensa EYBL:ssä voittaen viidestä pelistä neljä ja sijoittuen toiseksi.

Nyt joukkue lähti matkaan tavoitteenaan jatkaa edellisen turnauksen hyviä peliesityksiä. Tiedossa kuitenkin oli, että kovia haasteita on tiedossa, vastassa olevista joukkueista neljä oli etukäteen sarjataulukossa meidän edellä.

eybl2

Aloitimme ottelun terävästi ja siirryimme 9-2-johtoon. Tämän jälkeen ote alkoi siirtyä vastustajalle onnistuneiden kaukoheittojen avustuksella.

Hyökkäyspäässä emme alun jälkeen päässeet haluamillemme helpoille korintekopaikoille.

Toinen puoliaika käynnistyi vastustajan kolmen pisteen johdossa.

Tavoitteena oli saada nostettua pelitempoa ja tätä kautta saada ote pelistä itselle. Puolustuspäässä pienet nukahdukset jatkuivat ja meidän heittopelin takellellessa vastustaja pysyi pienellä etumatkalla.

Vastustajan käytyä kahdeksan pinnan johdossa neljännen erän alussa, saimme puolustuspäässä tarvitsemiamme stoppeja, joista avautui siirtymäkoreja toiseen päähän. Olimme pariin otteeseen kahden pisteen päässä, mutta tiukat pelit ratkeavat usein kaksinkamppailuihin, vastustaja pääsi nostamaan koreja kolmesta sekunnista ja hyökkäyslevypallon jälkeen juuri silloin, kun me eniten olisimme tarvinneet stoppeja ja hyvää levypallopelaamista. Takaa-ajoasemassa jouduimme rikkomaan ja vastustaja ratkaisi pelin viivalta.

Pelin alkuun tulimme hyvällä ilmeellä ja lopussa tulimme voittotaisteluun mukaan, mutta tähän väliin mahtui pelin voittamisen kannalta liian pitkä jakso, jossa annoimme vastustajan määrittää pelin kulun, emmekä saaneet omaa koko kentän aloitteellista pelaamistamme riittävästi käyntiin. Levypallopelissä vastustaja oli ratkaisevasti kovempi lukemin 33-22.

Jakob Sajantila oli onnistujamme 14 pisteellä ja kahdeksalla levypallolla.

HNMKY – BS Liepaja 55-65

eybl3

Yhden ottelun totuteltuamme olimme valmiina pelaamaan ja vastaamaan pelikovuuteen päivän toisessa ottelussa Liepajaa vastaan. Hyökkäyspään toteutus oli hyvää, pallo liikkui ja pääsimme luontaisille korintekopaikoille. Pelitempo oli aamun ottelua korkeammalla, kumpikin joukkue heitti hyvällä prosentilla.

Puoliajalle siirryttiin lukemissa 32-37. Avainasiana oli parantaa puolustuspelaamista ja saada vastustajan huippuyksilö Valters Vucins paremmin otteeseen.

Toinen puoliaika käynnistyi Liepajan hienoisena hallinta, pystyimme pitämään Liepajaa hieman alkua pienemmissä pisteissä, mutta hyökkäyspäässä hieman liike loppui, toteutus ei ollut pelin alun tasolla ja sorruimme menetyksiin.

Vastustajan käytyä 12 pisteen johdossa neljännen erän alussa, saimme puolustuksemme tiivistymään ja kampesimme itsemme taisteluun pelin voitosta, onnistuneet kolmen pisteen heitot toivat meidät viiden pisteen päähän 48 sekuntia ennen pelin loppua. Lopussa vastustajan rutiini tiukoista paikoista oli meitä kovempaa, meille tuli pari menetystä pahaan paikkaan ja vastustaja pääsi kasvattamaan eroa vapariviivalta.

Peliesityksemme oli huomattavasti aamuista parempi ja tasaisempi, toteutimme pelisuunnitelmaamme hyvin ja tilannekovuus oli parempaa.

Vucinsin tekemät 41 pistettä olivat meidän kannaltamme yksinkertaisesti liikaa.

Positiivista kannaltamme oli aamuista laajempi onnistujien joukko, pisteet jakautuivat tasaisesti, Niilo Anttilan ja Jakob Sajantilan tehdessä korkeimmat yhdeksän pistettä.

HNMKY-BS Ridzene 40-50

eybl4

Lauantaiaamu starttasi ottelulla paikallista, kovaa Ridzeneä vastaan.

Ridzene oli kohdattu vuosi sitten Tallinnassa ja silloin kykenimme tasaiseen kamppailuun. Vastustajana Ridzene oli edellispäivästä poikkeava, laajan materiaalin, tiiviisti pelaava joukkue, ilman selkeästi erottuvia yksilöitä.

Ottelu alkoi tasaisena, Ridzenen paikkaprässin murto ei tuottanut meille ongelmia. Puolustuksemme intensiteetti kohdalleen ja vastustaja pystyttiin pakottamaan ratkaisuihin kolmen sekunnin alueen ulkopuolelta.

Toisessa erässä puolustuksemme jatkoi Ridzenelle vaikeuksien tuottamista ja hyökkäyksessä pelasimme, liikkuvasti ja kurinalaisesti, mahdollisimman hyviä korintekopaikkoja maltillisesti hakien.  Näiden asioiden johdosta puoliajalle siirryttiin namikalaisjohdossa 23-16.

Toiselle puoliajalle korostetiin, että vastustaja tulee varmasti sisuuntuneena ja kovaa. Kolmannen erän alkuun emme saaneet onnistumisia hyvistäkään paikoista, Ridzene pääsi hyödyntämään kokoaan korin läheisyydessä, sai henkeä päälle ja me aloimme hätäillä heidän prässiään vastaan. Ridzene vei kolmannen erän 12 pisteellä.

Neljänteen erään tulimme vahvasti ja pääsimme avoimelle kentälle tekemään helppoja koreja. Kaksi ja puoli minuuttia loppua olimme 40-41-tilanteessa. Tämän jälkeen tapahtui asioita, joihin pelit ratkeavat; Ridzene vei kuusi hyökkäyslevypalloa ja meidän hyökkäysvuoromme päättyivät joko ohiheittoon tai menetyksiin. Ekalla puoliajalla vastustaja ei tehnyt yhtään pistettä vapaaheittoviivalta, koko ottelun onnistuneet vaparit menivät kuitenkin heille merkittävästi 10-2.

Ridzene-ottelu oli parasta peliä meiltä kahden EYBL-kauden aikana.

Pelasimme kypsästi ja hienolla joukkueilmeellä 12-3-voittosuhteella EYBL-kauden päättänyttä joukkuetta vastaan. Levypallopelaaminen (31-48) ja helpot korit ratkaisevilla hetkillä erottivat meidät kovan päänahan ottamisesta.

Jakob Sajantila (15/4) näytti monipuolista hyökkäyspään osaamista ja pelasi vaadittavalla pelikovuudella. Daniel Guzman Monet (6/5) taisteli korin läheisyydessä ennakkoluulottomin ottein.

Jugla A. Kraukla/VEF – HNMKY 56-43

eybl5

Lauantain toisen ottelu vastustajana oli vain kaksi ottelua EYBL-kauden aikana hävinnyt riikalaisjoukkue.

Ottelu käynnistyi Juglan komennossa, hävisimme puolustuspäässä järjestäen 1vs1-tilanteita ja levypallokamppailuja. Hyökkäyspäässä nähtiin puolella kentällä hyviä väläytyksiä, mutta haluamamme koko kentän tempopeliin emme päässeet. Vastassa oli aiempaa fyysisempi puolustus ja tämä aiheutti meille suuren määrän menetyksiä (yhteensä 25). Ensimmäinen puoliaika Juglalle 28-15.

eybl_akuKolmannessa erässä Juglan hallinta jatkui, heidän kaksi kovaa yksilöään olivat meille hankalia match-uppeja ja he pääsivät tekemään kahdestaan 36 pinnaa.

Loppuun asti kuitenkin taistelimme hyvällä ilmeellä ja pystyimme kaventamaan eron 13 pisteeseen.

Tämäkin ottelu osoitti meidän menneen monella osa-alueella eteenpäin.

Tilannekovuudessa, 1vs1-puolustuksessa ja pallosta huolenpitämisessä oli eroa voittamattomana turnauksessa edenneeseen Juglaan.

Aku Välimäki haastoi vastustajia rohkeasti hyökkäyksessä ja viimeisteli yhdeksän pistettä.

HNMKY – Karhu 40-65

eybl6

EYBL-kauden päättävään suomalaiskohtaamiseen aikaisin sunnuntaiaamuna lähdettiin hakemaan voittoa. Peliesityksemme olivat olleet hyviä, nyt avainasiana oli olla kova kaksinkamppailuissa ja kyetä toteuttamaan omaan pelaamista vastustajaa paremmin.

Alussa olimme pelissä hyvin mukana, erona vain oli, että Karhu viimeisteli omista korintekopaikoistaan paremmin. Pelin edetessä pienet virheet puolustuspäässä kasaantuivat, Karhu oli erittäin terävänä kaksinkamppailuissa ja valmiina pelaamaan. Puoliajalle siirryttiin 13 pisteen tappioasemassa.

Toiselle puoliajalle pyrimme nostamaan pelitempoa, raskaan turnauksen uuvuttamina emme kuitenkaan tähän kyenneet. Karhu sai määritellä pelin kulun, pelasi palloa systemaattisesti hyville korintekopaikoille ja esitti kypsää peliä hyvällä voittojen tuomalla itseluottamuksella.

Sattumaa ei ole, että Karhu kaatoi EYBL-kauden aikana monia kovia joukkueita.

Kun puolustuspäässä emme kyenneet pakottamaan Karhua vaikeisiin ratkaisuihin, emme päässeet nopeisiin hyökkäyksiin. Kun myöskään kolmen pisteen kaaren takana ei ollut meidän päivämme (1/16), ero pääsi kasvamaan suureksi.

Niilo Anttila ei antanut väsymykselle sijaa ja viimeisteli 17 pistettä.

Karhun Korisliiga-kokemusta omaava Perttu Blomgren (13/20) pelasi vahvan pelin.

Yhteenveto turnauksista ja EYBL-kokemuksesta

eybli2

Tässä turnauksessa joukkueen parhaana palkittiin Niilo Anttila.

01-poikien toinen EYBL-kausi toi kokonaisuudessaan neljä voittoa 15 pelistä, kaksi enemmän kuin edellisellä kaudella. Viimeinen turnaus tiedettiin ennakkoon kovatasoiseksi. Kolmessa ottelussa pystyimme esittämään sellaista peliä, jolla varmasti monet alkukaudesta kohtaamamme joukkueet olisivat olleet voitettavissa. Tiukat pelit kehittävät kaikkein eniten ja niitä tässä turnauksessa oli tarjolla.

Kokemus ja rutiini karttuvat kovia pelejä pelaamalla. Erittäin positiivista on, että aiemmin kärsimiemme isojen tappioiden sijasta pystymme haastamaan tasapäisesti koviakin joukkueita, seuraava askel kehityksen portailla on pystyä selviytymään tiukoista loppuhetkistä voittajina. Suurimmat haasteemme liittyvät levypallopelaamiseen ja tilannekovuuteen. Joukkuepelaamisessa ja taktiikassa emme ole kaukana sarjan parhaimmistosta. Myös korintekotaitomme on kehittynyt matkan varrella.

cp eybl2

Kaksi kautta ja 30 ottelua ovat tarjonneet valtavan määrän oppia ja kokemusta kentällä Itä-Euroopan kovasta koripallokulttuurista. Kolme pelaajaa (Otto Hyvönen, Jakob Sajantila ja Niklas Vallila) pelasivat kahden kauden aikana täydet 30 peliä. Unohtaa ei sovi myöskään hienoja kokemuksia kentän ulkopuolella ja joukkueen kanssa vietettyä aikaa matkoilla, joka on hitsannut tiiviin ja yhtenäisen joukkueemme entistäkin paremmin yhteen.